ballyroan Library

The library is the final piece of a commission that started in 2006. The existing 1980's library was outdated and undersized for the 300,000 unique visits it received each year. The commission involved the refurbishment of an existing Community Centre and provisions of a Pastoral Centre.
20 Pins17 Followers
The timber element folds to become a ceiling and walls creating a gallery exhibition space on the southern end

The timber element folds to become a ceiling and walls creating a gallery exhibition space on the southern end

This new internal street is a place to gather, check in or out a book, reading, gathering and to allow unrestricted access to information in a range formats and sources

This new internal street is a place to gather, check in or out a book, reading, gathering and to allow unrestricted access to information in a range formats and sources

The new building is part single and part two storey, two new entrances are provided, one to the north and one to the south, accessed from the shared space, entering into the double height internal street

Image 8 of 53 from gallery of Ballyroan Library / Box Architecture. Photograph by Paul Tierney

This new internal street is a place to gather, check in or out a book, reading, gathering and to allow unrestricted access to information in a range formats and sources

This new internal street is a place to gather, check in or out a book, reading, gathering and to allow unrestricted access to information in a range formats and sources

The new building is part single and part two storey, two new entrances are provided, one to the north and one to the south, accessed from the shared space, entering into the double height internal street.

The new building is part single and part two storey, two new entrances are provided, one to the north and one to the south, accessed from the shared space, entering into the double height internal street.

. Upstairs is a long north facing ‘Memory Room’ holding heritage and local studies resources, serving as a research and study space.

Upstairs is a long north facing ‘Memory Room’ holding heritage and local studies resources, serving as a research and study space.

. Upstairs is a long north facing ‘Memory Room’ holding heritage and local studies resources, serving as a research and study space.

Upstairs is a long north facing ‘Memory Room’ holding heritage and local studies resources, serving as a research and study space.

Along the perimeter timber pods surround the main space in the form of oriel windows providing more intimate reading areas, framing a suburban context

Along the perimeter timber pods surround the main space in the form of oriel windows providing more intimate reading areas, framing a suburban context


More ideas
Ballyroan Library / Box Architecture

Gallery of Ballyroan Library / Box Architecture - 9

Image 9 of 53 from gallery of Ballyroan Library / Box Architecture. Photograph by Paul Tierney

Ballyroan Library / Box Architecture

Image 8 of 53 from gallery of Ballyroan Library / Box Architecture. Photograph by Paul Tierney

Ballyroan Library / Box Architecture

Gallery of Ballyroan Library / Box Architecture - 14

Along the perimeter timber pods surround the main space in the form of oriel windows providing

Galeria de Biblioteca Ballyroan / Box Architecture - 11

Galeria de Biblioteca Ballyroan / Box Architecture - 11

On the other side of the internal street a large reading room is accessed through a series of concrete fins and a change in the ceiling heights denotes a quieter area

The reading room is open plan, lit from above by means of staggered roof lights with glass vertical planes on the north face bouncing and reflecting the southern light

The reading room is open plan, lit from above by means of staggered roof lights with glass vertical planes on the north face bouncing and reflecting the southern light.

On the other side of the internal street a large reading room is accessed through a series of concrete fins and a change in the ceiling heights denotes a quieter area.

box architecture - ballyroan library in dublin

On the other side of the internal street a large reading room is accessed through a series of concrete fins and a change in the ceiling heights denotes a quieter area.

On the other side of the internal street a large reading room is accessed through a series of concrete fins and a change in the ceiling heights denotes a quieter area.

box architecture - ballyroan library

The street is contained on one side by a timber lining denoting the public elements and snakes in and out of these areas clearly defining public and private areas

. The reading room is open plan, lit from above by means of staggered roof lights with glass vertical planes on the north face bouncing and reflecting the southern light.

The reading room is open plan, lit from above by means of staggered roof lights with glass vertical planes on the north face bouncing and reflecting the southern light.

. Some are singular, others larger for places to study, sit or read.

Some are singular, others larger for places to study, sit or read.

Pinterest
Search