Ballyroan Opening 2

The library is the final piece of a commission that started in 2006. The existing 1980's library was outdated and undersized for the 300,000 unique visits it received each year. The commission involved the refurbishment of an existing Community Centre and provisions of a Pastoral Centre.
32 Pins17 Followers
This new internal street is a place to gather, check in or out a book, reading, gathering and to allow unrestricted access to information in a range formats and sources.

Gallery of Ballyroan Library / Box Architecture - 24

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

. The reading room is open plan, lit from above by means of staggered roof lights with glass vertical planes on the north face bouncing and reflecting the southern light.

The reading room is open plan, lit from above by means of staggered roof lights with glass vertical planes on the north face bouncing and reflecting the southern light.

This new internal street is a place to gather, check in or out a book, reading, gathering and to allow unrestricted access to information in a range formats and sources.

Image 22 of 53 from gallery of Ballyroan Library / Box Architecture. Photograph by Paul Tierney

This new internal street is a place to gather, check in or out a book, reading, gathering and to allow unrestricted access to information in a range formats and sources.

Ballyroan Library by Box Architecture Dublin, Ireland.

This new internal street is a place to gather, check in or out a book, reading, gathering and to allow unrestricted access to information in a range formats and sources.

This new internal street is a place to gather, check in or out a book, reading, gathering and to allow unrestricted access to information in a range formats and sources.

This new internal street is a place to gather, check in or out a book, reading, gathering and to allow unrestricted access to information in a range formats and sources.

This new internal street is a place to gather, check in or out a book, reading, gathering and to allow unrestricted access to information in a range formats and sources.

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

The car park to the south was remodelled to become a shared surface. This area with planted trees and benches, allows one to sit and read externally thus becoming part of the communal space.

The area between the road and the oriel windows is landscaped to provide a buffer zone with seating

The area between the road and the oriel windows is landscaped to provide a buffer zone with seating

The area between the road and the oriel windows is landscaped to provide a buffer zone with seating

The area between the road and the oriel windows is landscaped to provide a buffer zone with seating

The new building is part single and part two storey, two new entrances are provided, one to the north and one to the south, accessed from the shared space, entering into the double height internal street.

The new building is part single and part two storey, two new entrances are provided, one to the north and one to the south, accessed from the shared space, entering into the double height internal street.

Pinterest
Search